רוצה לפרסם כתבה? מלא פרטים:
ההתמודדות הגדולה ביותר בכתיבה של דפי מכירה, פוסט לפייסבוק או מאמרים לאתר ועוד זוהי צורת הפנייה אל הגולשים או אל הגולשות.
אז איך לכתוב זכר ונקבה? בשפה העברית יש אפשרויות מגוונות של פניות, פנייה אל נקבה או אל זכר, פנייה בלשון יחיד, פנייה לרבים ועוד.
איך אפשר לכתוב בלי לפגוע בגולש או בגולשת?
הנה כמה רעיונות:
במידה והמאמר או האתר מופנה רק לנשים יש לכתוב בלשון נקבה.
אם המאמר או האתר הוא מיוחד רק עבור בני המין הגברי יש לכתוב בלשון רבים.
אבל מהו הפתרון כשמעוניינים לפנות גם לזכרים וגם לנקבות?
הנה כמה רעיונות:
הדרך הרגילה: לכתוב בגוף שני בלשון רבים: אתם.
על אף שזה לא הרעיון הכי טוב, אבל זוהי כתיבה תקנית בהתאם לכללים של הלשון העברית. האקדמיה ללשון קבעה כי המילה רבים מופנית גם עבור זכר וגם עבור נקבה.
יש רבים שלא אוהבים כתיבה בלשון רבים מאחר שלטענתם כתיבה בלשון רבים היא לא פנייה מספיק אישית. אבל בכל מקרה זוהי פנייה שיש לה יתרון על פנייה שהיא רק לזכר או רק לנקבה.
במידה ואתם מעוניינים שהפנייה תהיה אישית, אפשר לכתוב בעבר. הפעלים, לדוגמה, הלכת, קבלת, אמרת, דברת, הוצאת, הכנסת ועוד פונים לזכר ולנקבה ונכתבים אותו דבר.
אולי יעניין אותך לדעת קופירייטר מה זה?
יש גם אפשרות נוספת לכתוב בצורה שתהיה מתאימה גם לזכר וגם לנקבה, להשתמש במלים שהסיומת שלהן היא בכ"ף סופית כמו: שלך, בשבילך, למענך, עבורך, בגללך, לך, ועוד.
אפשרות נוספת היא להשתמש בשם הפעולה. במקום לכתוב "לחץ כאן" או "הצטרפי", "הירשם" ועוד – אפשר לכתוב "הרשמה" "הצטרפות" ,"נא ללחוץ כאן", שזו צורת פנייה המתאימה הן לזכר והן לנקבה. החיסרון של שימוש בשם הפעולה הוא שזו שפה מדי רשמית, שפה שאין בה יצירת קשר קרוב עם הקורא.
כאשר כותבים משפטים שלמים אפשר לכתוב באופן כללי כמו: "כדי להימנע מתאונות דרכים יש להכיר את התמרורים וללמוד את חוקי התנועה" או "במידה ואין מענה בשלוחה המבוקשת נא להשאיר הודעה" ועוד. החיסרון: פנייה זו נשמעת כפנייה "קצת יבשה" מאחר וזוהי הפנייה כללית ללא נופך אישי.
דרך נוספת היא האפשרות לכתוב בשם הפועל כך שלא יובן מהטקסט אם הפנייה מיועדת לזכר או נקבה: "אני רוצה לרוץ", "אני רוצה לשתות", אני רוצה לאכול", "אני רוצה לשחות בים" "אני רוצה לעשות הליכה מהירה כל בוקר".
גם פנייה בלשון יחיד מתאימה לכל המגדרים. משפטים כמו "כדאי לך לנסות את המאכל הזה", "יש לך רעיון טוב כדי לפתור את הבעיה", "כדאי לך לסגל את מידת הוותרנות", יש לי סיפור מעניין, האם יש לך סבלנות לשמוע", יתאימו הן לזכר והן לנקבה.
דרך נוספת היא לעשות שימוש בלשון רבים: אנחנו, "אנחנו הולכים", "אנחנו רצים", "אנחנו מעדיפים", "אנחנו חושבים" ועוד. לדרך זו יש יתרון, השימוש בלשון רבים של "אנחנו" מעידה כי הכותב והקורא נמצאים באותו צד של המתרס, דבר היוצר קרבה.
גם צורת הכתיבה של לשון רבים – אנחנו בעתיד, מתאימה גם לזכר וגם לנקבה. לדוגמה, "אנחנו נלך לטייל", "אנחנו נשתתף באירוע", "אנחנו נכין את הסעודה", "אנחנו נטוס לאמריקה" ועוד.
לסיכום, השפה העברית מאפשרת לנו צורות רבות של פנייה המתאימה הן לשון זכר או נקבה.
אך אין ספק שהכתיבה האפקטיבית היא כתיבה אישית. לכן לא מומלץ להשתמש בצורה של את/ אתה חושב / חושבת וכדומה, מאחר ובסוג זה של כתיבה אנו מרגישים כאילו שמדבר אלינו רובוט או עורך דין או כותב תוכן מתחיל.
אז מהי התשובה? אין תשובה מוחלטת. בכל עמוד נחיתה, בכל מאמר, בכל פוסט ובכל כפתור צריך לבחור את השיטה הטובה ביותר שתיראה כמה שיותר אישית.
גלו כיצד לכתוב משפטי השראה
שתפו אותנו: